Æbleskurv, Venturia inaequalis, regn, temperatur og infektionsperioder

Æbleskurv

Æbleskurv, Venturia inaequalis,  er en sygdom, alle med æbletræer kender. Derfor er her ingen billeder af sygdommen, alle kender de mørke pletter på bladene og revnede pletter på æblerne – er man i tvivl så Google Venturia inaequalis.
 Æbleskurv starter om foråret fra gamle blade på jorden, derefter fra angreb i træerne til nye angreb. I de gamle blade dannes ascosporer, der svarer til frø hos planter, og i bladene dannes konidier, der svarer til stiklinger hos planter – sådan genetisk set.

Svampen Venturiaa inaequalis forårsager æbleskurv på æbler, men angriber også røn og Ildtorn.

Hvordan sygdommen smitter kan du finde andre steder på nettet, her får du forklaringen på, hvorfor angreb af æbleskurv kan variere så meget fra år til år – og det er samtidig forklaringen på de fleste svampesygdomme.

Lad os først se på vejret:

Symbolerne øverst skal illustrere, at det først regner, så holder det op men er stadig overskyet, derefter bryder solen frem og så bliver det nat efterfulgt af en solskinsdag. Linien midt i er temperaturen, der følger vejret. Nederst ses regnen, der giver våde blade - de tørrer i solskinnet men bliver igen våde af dug om natten.
Symbolerne øverst skal illustrere, at det først regner, så holder det op men er stadig overskyet, derefter bryder solen frem og så bliver det nat efterfulgt af en solskinsdag. Linien midt i er temperaturen, der følger vejret. Nederst ses regnen, der giver våde blade – de tørrer i solskinnet men bliver igen våde af dug om natten.

Sporer af æbleskurv spredes i regnvejr, og hvis blade og æbler er våde tilstrækkeligt længe efter regnen er holdet op, så når sporerne at spire og inficere. Men, tilstrækkeligt længe, hvor langt er det, og hvis sporerne er spiret, men ikke “nået indenfor”, så stopper det hele jo.

Når sporerne er spredt i regnvejret, så begynder de at spire og inficere de blade og frugter, som de er landet på. Om infektionen lykkes afhænger af hvor længe blade og frugter er våde, og gennemsnitstemperaturen i den våde periode.

Hvis gennemsnitstemperaturen er 10 grader, skal blade og frugter være våde i 14, 19 0g 19 timer for at give henholdsvis let, middel og svær infektion. Tilsvarende ved 15 grader: 10, 13 og 21 timer og ved 20 grader 9 12 og 18 timer.

Hvis blade og frugter når at tørre inden den spirende spore har inficeret (boret sig ind og fået kontakt med værtplantens indre), så dør sporerne. Men, hvis der kun er få timers tørre planter, og derefter våde planter igen, så fortsætter infektionsforløbet, og den næste periode med våde planter lægges til den første.

Det er meget vanskeligt at vurdere, om der kan ske nye infektioner, derfor bruger man små meteorologiske stationer med tilhørende beregner i erhvervet. I privathaver er man nødt til selv at strikke noget sammen, men da der ikke er svampemidler til rådighed kan det kun blive orienterende.

Bekæmpelse af æbleskurv

  1. Den første smitte kommer fra gamle blade, riv dem sammen om efteråret – de kan godt komme på komposten, bare de er dækket.
  2. Beskær træerne, så de bliver åbne og bladene hurtigt tørrer efter regn. Er der kraftig nyvækst kan man sommerbeskære. (Jeg kan beskære andres frugttræer, men nænner ikke at gøre det ordentligt på mine egne).
  3. Når æblerne er kommet i gang fjernes alle på skyggesiden af grene, og der tyndes ud i resten.
  4. Kig på haven som helhed, er den indelukket på grund af mange, store træer, så må man vælge mellem æbler og træer.
  5. Der er sortsforskelle, men en meget følsom sort som Cox Orange klarer sig fint på vores forblæste sommerhusgrund, så det virker!