At så bønner er efterhånden som at spille i lotteriet, jeg har prøvet alt, udblødning, stuetemperatur og forskellig jord – i bedste fald kommer der enkelte planter op som mangler kimblade og kun få af dem er i stand til at vokse videre.
Hvad sker der?
På det øverste billede mangler de forreste 2 planter kimblade, og det har sat dem bagud, på det nederste er der en bønne, der spirer længe efter de andre er kommet igang.
Jeg har sået stangbønner og buskbønner og sidst dværgbuskbønner med samme dårlige resultat – i bedste fald en spireprocent på 50!
På det nederste billede er der brune pletter på kimbladene, og det fortæller lidt om årsagen: bakteriesygdomme.
Bakteriesygdomme på bønner
Bønner kan få hele 3 sygdomme forårsaget af bakterier: Brunplet, Pseudomonas syringae pv. syringae, bønnebakteriose, Xanthomonas campestris pv. phaseoli og bladplet, Pseudomonas syringae pv. phaseolicola. De langhårede navne bringes fordi nogen måske har interesse i at søge videre på nettet.
Hvilken af de 3, der driller vores bønnespiring, kan strengt taget være lige meget, selv om de 2 sidste er de mest sandsynlige. Hvad vi kan gøre gælder for alle 3:
Spiring af bønner
- Store frø som bønner har godt af at stå i blød et døgns tid før såning, men gør det ikke. Bakterierne spredes via vandet, alle bønnespirer angribes og spireprocenten kan være nul.
- Så i let fugtig spagnum med god afstand mellem bønnerne.
- Så gerne i små potter, så kun sunde planter plantes ud på dyrkningsstedet, det giver også mere ensartede planter, kasser sent spirende frø.
- Problemet skyldes frøsmitte, altså at de bønner, vi køber til at så, er for dårlige. Alle, der har en haveblog, kan skrive et stykke om god eller dårlig spiring, og hvor bønnerne var købt. På den måde kan vi måske i fællesskab få frøfirmaerne til at skaffe en bedre kvalitet – og det findes!