Roser med sammenrullede blade, Lille rosenbladhveps, Blennocampa phyllocolpa

I juni-juli kan der være blade på roser, der er helt rullet sammen. Det er angreb af Lille rosenbladhveps, Blennocampa phyllocolpa. Angrebet betyder sjældent noget for planten, men mange synes ikke, at det ser pænt ud.

017

Biologi

Lille rosenbladhveps klækkes i maj-juni måned, og hunnerne begylder at lægge æg på blade af roser. Først stikker de langs midterribben på bladet, og det får bladet til at rulle sig sammen til et tæt rør, der beskytter larven. I juli-august forlader larven bladrullen, og gemmer sig i en kokon i jorden. Om foråret forpupper den sig og kommer ud som en ny bladrullehveps.

Der er altså kun een generation om året, så bladruller smitter ikke.

Bekæmpelse

Sprøjtning på bladrullerne nytter ikke noget, larverne sidder beskyttet.

Mange sprøjter forebyggende i maj måned, og angiver at det virker. Klækningen af hvepsene er, som alt andet biologisk, påvirket af temperaturen, og der er ingen viden om bladhvepsens temperaturkrav, så sprøjtning er altså helt i blinde.

Et resultat er dog sikkert af en sprøjtning i maj: man bekæmper de naturlige fjender til andre skadelige insekter, og lægger grunden til et senere solidt angreb af bladlus og thrips.

Ved milde angreb kan de rullede blade klippes af og destrueres – det er dog ikke alle ruller, der er larver i, så man skader roserne unødigt.

Der er forskel på de enkelte sorter, og en kraftigt angrebet sort smitter de andre – skift den ud.

Larverne overvintrer i kokoner i jorden, hvis der rives jævnligt bringes de op til overfladen og enten dør eller spises af fjender.

Den ultimative bekæmpelse er at dække jorden med plastic, 5-10 cm flis ovenpå og så vente, til larverne har gemt sig. I september kan flis og plastic rulles sammen og på forbrændingen, så skulle næste års hvepse være væk.