Bosch kompostkværn AXT 22 D

Jeg har fået en kompostkværn, Bosch AXT 22 D, og her er lidt om mine erfaringer med den, og det skal ikke opfattes som en reklame.

Der findes 2 systemer i kompostkværne, en roterende valse, der knuser og skærer i stykker, og en roterende kniv. Jeg valgte en kompostkværn med valse, fordi jeg har mange grene.

Der er kraftigere motorer i kompostkværne nu, og de bruger meget strøm. Mange kræver 16 ampere sikringer på 230 volt – jeg har kun 10, så det begrænsede udvalget.

Køber du en kompostkværn skal du have en kraftig forlængerledning, den almindelige kabelrulle klarer det ikke.

Ud fra diverse test faldt valget på Bosch AXT 22 D, og den blev købt hos Netbyggemarked, der var billigst på det tidspunkt.

Selve leveringen blev lidt bøvlet, den blev fejlleveret 2 gange, det var ikke Netbyggemarkeds skyld og de endte med at hente den med fragtmand og levere hos mig.

Kompostkværnen i brug

Man skal lige lære den at kende, men så går det også fint. Bløde ting og småting kan den ikke fange med valsen, men smågrene fungerer fint.

Valsen har tværgående knive, der går mod en trykplade. Pladen kan justeres, men sættes den for hårdt mod valsen slides både plade og knive.

Lyden på videoen af valsen er høj fordi jeg stikker apparatet halvvejs ned i maskinen, står man ved siden af er det ikke noget problem.

Trykpladen er fjederbelastet, så hvis der kommer for tykke grene i kværnen giver den efter. Man finder hurtigt ud af, at en blanding af tykke og tynde ting ikke er en god ide, de tynde bliver ikke skåret over, men får dog så meget, at de knækker sammen. Det pæneste resultat fås med ting af samme tykkelse.

Jeg har 6 store Sommerfuglebuske, og det var en fornøjelse at køre det afklippede gennem kværnen.

Sådan ser resultatet ud, jeg har meget af det og laver en kompost, der er helt fri for ukrudtfrø og som minder om spagnum – fin til at bruge i drivhuset.

Flisen opsamles i en kurv, og den skal rystes lidt en gang imellem, eller topper det op og lukker kniven, men det er nu ikke et problem.

Alt ialt er det en god maskine, og jeg er godt tilfreds med den.