Blommepunge, ærtebælge i blomme og mirabel, Taphrina pruni

Slægten Taphrina er en interessant gruppe svampe, hvor de enkelte arter inficerer træagtige planter og giver misdannelser, mest kendt er nok Heksekoste i Birk, deforme blade hos Fersken og Blommepunge.
Svampen har 2 stadier, et normalt svampestadium, hvor svampens hyfer, tynde tråde, vokser i planter og kun kan eksistere på en levende værtplante, og et gærstadium, hvor sporer dannet på de deforme plantedele knopskyder og lever uden på planter som encellede gærceller, derikke skader planterne. Hvis foråret er koldt og regnfuldt kan gærcellerne inficere værtplanten og overgå til hyfestadiet, der vokser i planten og danner hormoner, der giver de forskellige deformiteter.006Blommepunge foråret 2015 i Mirabel.

Det er ikke meget, man ved om denne gruppe svampe, de første undersøgelser er fra slutningen af 1800-tallet, og siden 1950 er der kun lavet en DNA-fingerprint fornylig, der bekræfter den oprindelige gruppering af de enkelte arter ud fra værtplanter.

Firmaet Pessl laver meteorologiske stationer med tilhørende programmer, der beregner vejrudsigter, plantevækst og skadevoldere. De anfører, at temperaturen skal være under 16 grader for infektion, og viser et forløb i februar, med 2 dages våde blade og temperatur omkring 5 grader, dette gav meget kraftig infektion af Taphrina pruni, Blommepunge.

051

Senere dannes der sporer på Blommepungene, og de bliver brune.

Bekæmpelse

Blommepunge er et godt eksempel på hvor svært det er at bekæmpe plantesygdomme fordi infektionen sker lang tid før man ser skaderne. Det kraftige angreb i foråret 2015 er sket igennem den milde vinter og det kolde forår, over en periode på flere måneder. Når man ser skaden er det for sent at gøre noget (hvis man kunne) – alligevel er der en del, der sprøjter, af en tidligere kollega (Steen Stetter) kaldet hævnsprøjtninger.

Mine Mirabeller er 12 år gamle, og har aldrig haft Blommepunge før foråret 2015. At angrebet er så kraftigt viser, at sygdommen har været i træerne i mange år, men i det uskadelige gær-stadium.

Hvis man orker, hjælper det at plukke Blommepungene af så tidligt som muligt, men sygdommen er stadig i træet, og vejret om vinteren og det tidlige forår bestemmer om der kommer angreb på frugterne næste år.