LED lys og plantevækst

Om vinteren er der for lidt lys til plantevækst, og hvilken lyskilde skal man så vælge? For hobbygartnere er der næsten kun LED lamper, de findes med forskellige farvesammensætninger og oplysninger om hvordan farverne påvirker plantevæksten.

I erhvervet bruges der HPS lamper, højtryksnatrium, i 750 og 1000 Watt’s udgaver. LED lamper har mindre effekt og er kølet med blæsere. LED lamper er dyre i anskaffelse, men billigere i brug, og de har den maksimale effekt med det samme, medens f. eks. Philips 1000 Watt lampe først er oppe på fuld effekt efter 7-8 minutter.

Synligt lys består af alle farver, regnbuen viser det. Planter bruger de røde og blå farver i fotosyntesen, og i mindre grad gul og grøn.

I det amerikanske tidsskrift Greenhouse Grower er der en artikel om HPS kontra LED, den kan læses her . Stiklinger af pelargonier, impatiens og petunia blev rodet under HPS lampe og LED med sammensætningerne rød og blåt i procent: 100R:0B, 85R:15B og 70R:30B.

Der var ingen forskel på roddannelse, vækst, tid til blomstring eller mængden af blomster. HPS giver det meste lys i 570-600 nm, den røde LED var 635 nm og den blå 450 nm – alligevel var der altså ingen forskel.

Der blev givet samme mængde fotosynteseaktivt lys, 70 µeinstein pr. m2*s. Det daglige energiforbrug var for HPS 3,01 kWh, for 100R:0B 3,29 kWh og for 70R:30B 4,06 kWh. LED lamperne brugte altså mere energi end HPS lamperne, og det skyldes, at de har blæserkøling for at holde temperaturen nede på den lysende del. Blæserne stod for 37-45% af energiforbruget i LED.

Konklusion

Forsøget blev udført i 2013, der er sket en udvikling i LED siden da, men da der i sådan et forsøg er brugt de bedste på det tidspunkt, så svarer det nok til det, der kan købes til hobbybrug idag.

Farvesammensætningen havde ingen betydning for rodning, vækst og blomstring af stiklinger.

LED lamper var dyre i brug fordi de indbyggede blæsere bruger meget energi, brug derfor flere mindre lamper i stedet for en stor med blæser.