Vinterdyrkning i drivhus, uden lys

Mange dyrker planter under lys fra LED-lamper, med er rimeligt resultat. Men kan det lade sig gøre uden? Ja, men det går lidt langsommere, og temperaturen skal indrettes efter det.

Lige nu, 2 uger før solen vender, er der i klart solskin midt på dagen en indstråling på 180 Watt pr. kvadratmeter, målt af DMI. Om sommeren er der 7-8 gange så meget.
Planter, der kan tåle den lave temperatur, kan dog gro i et drivhus, som salaten herunder.

img_8233

Planterne er et par måneder gamle, og de er begyndt at gro hurtigt her på det sidste, men temperaturen ligger også omkring 8 grader i gråvejr og 15-20 i solskin. Alle de store blade er ved at være for gamle, så de bliver snart klippet af og spist.

Det vil være spild af energi at sætte en LED-lampe op i drivhuset, temperaturen er for lav til at planterne kan udnytte lyset. Der vil være en synlig forskel, men ikke nok.

Sidst i januar begynder solen at vende tilbage, og så sker der noget med salaten. Sidste år kunne vi næsten ikke nå at spise os igennem det.

Ærter er noget af det første, man kan så på friland om foråret, og de gror fint i drivhuset. De blomstrer ikke om vinteren, men bladene smager fint af ært, og vi spiser dem som salat.

Begge billeder er taget udefra, gennem glasset, derfor er de lidt uldne….