Stiklingeformering af planter er en effektiv måde at formere planter på, men der er et par faldgruber. Stiklingerne må ikke være for store, spagnum’en ikke være for våd og stiklingerne må ikke lukkes inde.
Bløde stiklinger, urteagtige, af Pelargonium, Krysantemum, tomat osv er lette af få rod på, og fordelen i forhold til frøformeringer, at når der er rod på en stikling er det er større plante med kraftigere rødder end på en frøplante.
Stiklingen må ikke være for stor
En typisk begynderfejl er at bruge for store stiklinger. Små stiklinger har lettere ved at slå rod, så de overhaler alligevel de store i den sidste ende.
Stiklinger må ikke være større end på billedet herunder, i et gartneri ville man nøjes med det, der sidder over de 2 store blade, men det kræver perfekte forhold.
Spagnum må ikke være for våd
Planter danner ilt under fotosyntesen, men de har også brug for ilt, og hvis spagnum’en er meget våd har de svært ved at danne rødder. Man kan få rødder på en stor stikling i et glas vand, men det tager længere tid.
IMG_7478Der skal bruges ren spagnum og rene potter. Ikke mase for mange stiklinger i en potte, der skal være luft mellem dem.
Stiklinger tørrer hurtigt ud, så de skal i en plastpose. Hvis man binder for posen er der stor risiko for, at stiklingerne rådner. Klem posen sammen foroven og bøj den rundet, så kan der komme lidt luftfugtighed ud, men stiklingerne vil stadig være saftspændte.
Stiklingerne stilles lyst, men endelig ikke i sol.
Ikke pille
Er der kommet rødder? Man skal lige prøve, men de nye rødder er meget skøre og brækker let af, så prøv at lade være. De fleste planter danner rødder på 2 uger, og stiklingerne begynder at gro. Så skal plastposen åbnes, men ikke af før en uge senere.
Nogle planter danner rødder på en uge, andre er helt umulige, prøv dig frem.
Huskede jeg at sige, at hvis der er blomster eller blomsterknopper på en stikling skal de klippes af.