Hvornår på dagen skal man vande?

Er det bedst at vande om morgenen eller om aftenen, og fordamper der meget vand, hvis man vander midt på dagen i solskin?
Med vanding mener jeg her, at man overbruser fra en vander eller vandslange.

Vanding midt på dagen

Fordamper der meget vand før det rammer jorden? Fredag den 8. juni 2018 var ret varm, midt i Jylland var der 28 grader og 30% RH, ifølge DMI. Det svarer til et dugpunkt på 9 grader, og da ledningsvand har en temperatur omkring 9-11 grader vil fordampningen være minimal.
Hvis temperaturen er 25 grader og luftfugtigheden 50% RH, svarer det til et dugpunkt på 14 grader, så vandingsvandet skal altså være varmere end 14 grader for at der fordamper noget – tværtimod vil der fortætte sig vanddamp fra luften på vanddråberne. I Finland bruger man vandgardiner fra de kolde søer til at sænke luftfugtigheden i drivhuse.

Så der skal altså meget specielle forhold til før der fordamper vand under vandingen. Men planter og jord er varme midt på dagen, og det vil give en fordampning, selv om de hurtigt køles af vandet.

Svampesygdomme behøver våde planter for at kunne inficere, og ud fra det synspunkt er vanding midt på dagen at foretrække, da planterne hurtigt tørrer igen.

Så alt i alt kan jeg ikke se noget galt i at vande midt på dagen ud over at det er varmt at gøre det..

Vanding om morgenen

Om morgenen er jord og planter kølige, og fordampningen er minimal. Planterne vil hurtigt tørre, så faren for svampesygdomme er ikke stor.

Så alt i alt er det godt at vande om morgenen.

Vanding om aftenen

Selv om jord og planter er varme om aftenen er solen svag, og vandet har nattens kølighed til at trække ned, så set fra et vandingssynspunkt er det godt at vande om aftenen.
Selv i tørre perioder dannes der dug i løbet af natten, men vander man om aftenen vil planterne være våde hele natten, og det er ikke godt.

Så det er ikke godt at vande om aftenen fordi det fremmer svampesygdomme.

Konklusion

Man skal vande fra om morgenen til midt på dagen.