Hvad gør man, når der brækker en gren af et træ? Søger man på nettet kommer der mange forslag op, og nogle vil helt sikkert ødelægge resten af træet.
Jeg blev inspireret ved et besøg på Brundlund slot i Åbenrå, hvor der til 21. maj 2018 er en meget fin udstilling af blomstermalerier af O.D.Ottesen. I parken står en meget gammel magnolie, der har mistet en gren for nogle år siden:
Stammen er flækket og der er sikkert røget et stort stykke af kronen. Til venstre for træet er der plantet et nyt til erstatning for det gamle.
Går man nærmere kan man se, at det må være nogle år siden, for der er en tyk udvækst på barken i begge sider af såret – træet prøver på at lukke såret, men det går ikke i dette tilfælde.
Der er ikke gjort noget for at hjælpe træet, og derfor står det der endnu!
Hvad man ikke må gøre
Når træ er vådt, rådner det, så forskellige forslag om at binde plastik om eller lukke såret med podevoks vil slå resten af træet ihjel. Førhen ville man lukke såret med cement, og det har den samme effekt. Man kan ikke få grenen til at vokse fast igen, så det med at skrue grenen fast og bropode vil også have en negativ effekt.
Hvad man skal gøre
Allerførst vurdere, om træet stadig er kønt at se på og dernæst, om der nu er så meget ubalance i træet, at det skal støttes. Såret skal holdes tørt, hvis der er mange splinter, og de kan skæres af, så gør det, og ellers skal man ikke gøre noget. Mindre sår, når en hjort har fejet en stamme, kan hele sig selv hvis der stadig er lidt bark hele vejen op, men podevoks og lignende vil starte råd, så lad være med det.
Med lidt held, som i Brundlund slot’s park, kan man have træet endnu i mange år, og det har også en vis skønhed i sit forfald….