Solfanger til gulvvarme og varmelager i drivhus

Det gik lidt stærkt da jeg lavede solfangeren forrige år, 50 m tomrør blev hængt op i bugter og dal. Det så ikke pænt ud, men virkede. Effekten af varmelageret og gulvvarmen var tydelig, mindst en måneds længere vækstperiode i hver ende.

002

Ud over at det var meget lidt pænt at se på så var der luft i rørene, og det var ikke til at få ud pga de bugtede rør. Nu er der skåret lister af forskallingstræ, tomme gange tomme, sortmalet og med tomrørene på hver side, sat fast med kabelstrips.

004

Der er 6 lister med rør på hver side, håbet er at få luften ud ved at løfte dem i skiftevis hver ende.

Der er ikke fyldt vand på systemet endnu (11. februar 2015), men med en vejrudsigt, der lover slut vinter med enkelte undtagelser, så varer det ikke mange dage.

Drivhusduinoen, der styrer det hele, har fået ur og kalenderchip, herom senere. Sidste år startede cirkulationspumpen, når lufttemperaturen var et par grader varmere end varmelageret. Nu starter jeg så tidligt, at cirkulationspumpen også skal starte, når lufttemperaturen er under 5 grader, så pumpe og rør ikke fryser.

2 Replies to “Solfanger til gulvvarme og varmelager i drivhus”

  1. Hvad gør du om sommeren, bliver trykket og varmen ikke for høj i dit varmeanlæg.

    Går og overvejer et projekt lidt i samme stil

  2. Anlægget er åbent, så der kommer ikke tryk idet. Jeg har ikke brugt det sidste sommer, det er meget svært at lime rørene, så de er tætte, og der dannes luftbobler, som stopper cirkulationen.
    Jeg har planer om at erstatte det med tykkere rør i jorden og så bare blæse luft rundt – der vil ske kondensering i jorden, så der skal være drænhuller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.