Pletter på jordbærblade

Der er 3 svampesygdomme, der angriber jordbærblade, og symptomerne er næsten ens, og svampene spreder og angriber på samme måde, så pletter på jordbærblade er lidt af et samlet symptom.

Røde pletter skyldes svampen Diplocarpon earliana, visne pletter er svampen Mycospaerella fragariae og større, brune pletter er svampen Phomopsis obscurans
Alle 3 svampesygdomme danner sporer i bladpletterne, og de overvintrer i visne blade. Sporerne spredes primært i regnvejr, og sporerne spirer på de våde blade.
Det nytter ikke at sprøjte, for man skal vide hvornår sporerne spredes, og det kræver professionelt udstyr – temperaturen spiller også en rolle. 
Angrebne og visne blade skal fjernes, og der skal tyndes ud i jordbærplanterne og luges, så der kommer lys og luft til jordbærbladene.

Her ses jordbær til drivning i foråret, plantet i kanten af et bed. Da de blev plantet ind for nogle uger siden blev alt vissent og sygt pudset af, og nu er der bladpletter i de gamle blade. Det regner ikke i mit drivhus, så hvordan er det sket?
Smitten skete før de blev plantet ind, og først nu bryder sygdommen frem. Det viser, hvor svært det er at sprøjte mod svampesygdomme, meget sprøjtning sker på et forkert tidspunkt, selv om jeg kunne, og ville sprøjte kunne disse blade ikke reddes.

Her ses symptomerne lidt tættere på, pletterne er typiske for svampen Diplocarpon earliana.

Her er de angrebne blade pudset af. Alle de ny blade er dannet efter planterne kom i drivhus, og de ser fine ud.

Midt i beddet er der sået slikærter, de vil ikke genere jordbærrene.

Der plejer at være modne jordbær 1. maj, og har du jordbær i haven kan du sagtens nå at plante nogle ind i drivhus, hvis du også har sådan et.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.