Novemberkaktus, Julekaktus, Schlumbergera – hvordan får jeg den i blomst?

Novemberkaktus er let at få i blomst, men der er lige et par faldgruber, som kan få det til at mislykkes.

Det er den samme plante, i gamle dage kaldtes den Julekaktus fordi den naturligt blomstrer ved juletid. Gartnerier bringer den i blomst noget tidligere, og sælger den så under navnet Novemberkaktus. I erhvervet kaldes den Schlumbergera efter det latinske navn Schlumbergera truncata – her vil jeg bruge navnet Novemberkaktus, men det er altså den samme plante.

Novemberkaktus stammer fra Brasilien, hvor den vokser på grene højt oppe i træerne i regnskoven. Det lyder rart for en plante, men er faktisk et ret barskt sted at gro. Når det ikke regner bager solen, og tørrer alt ud, derfor kræver det en kaktuslignende plante at gro sådan et sted. Den er så specialiseret, at den ikke åbner spalteåbningerne om dagen, som almindelige planter gør, men holder dem lukket for at mindske fordampningen. Om dagen producerer fotosyntesen ikke sukker, som i andre planter, men mellemprodukter, der lagres i cellerne. Om natten åbner den spalteåbningerne, nedbryder mellemprodukterne og bruger energien til at danne sukker ud fra vand og luftens CO2 – den form for fotosyntese kaldes CAM.

Novemberkaktus er en kortdagsplante, og her kommer den første faldgrube, for det skal ikke forstås som kort dag, men som lang nat. Det vil sige, at hvis den står i et soveværelse, hvor der er naturligt mørkt om aftenen, men lyset bliver tændt ved sengetid, så får den ikke lang nok nat til at gå i blomst. Står den i et helt mørkt værelse, men med en gadelampe udenfor, så går den heller ikke i blomst.

Natten skal være længere end dagen for at danne blomster, så fra lidt efter midten af september sker det naturligt. Man kan også stille den mørkt fra sidst på eftermiddagen til næste morgen i 6 uger, så blomstrer den f eks midt på sommeren.

Ved temperaturer omkring 10 grader går den i blomst uafhængigt af natlængden – derfor dannes der altid nogle få blomster på ydersiden af en Novemberkaktus, der står i vinduet i en oplyst stue.

Så kan man nogle steder læse om en hvileperiode, at Novemberkaktus skal tørres for at gå i blomst. Alle planter blomstrer hvis de tørkestresses, men det kan ikke anbefales. Novemberkaktus kan ikke tåle at blive overvandet, og der skal vandes mindre når de skal i blomst, for så holder de op med at vokse, men det betyder ikke at de skal udtørres, for så danner de ikke mange blomster.

Hvordan får man Novemberkaktus i blomst?

Bladene på Novemberkaktus kaldes for led, og det er ikke blade, men flade stængler. De øverste, umodne led kan ikke danne blomster, og de skal pilles af – det er også en faldgrube.

001

Her er en Novemberkaktus, der har stået i drivhuset hele sommeren. De øverste, små og rødlige led skal pilles af, de kan ikke danne blomster og hindrer blomsterdannelsen i leddet under dem. (Ja, ja, Mona, den er lidt lys i kanterne, jeg gør det jo så godt jeg kan)

Er det en stor Novemberkaktus kan man vælge at tage de yderste 2-3 led af, så planten bedre kan bære blomsterne.

002

Her er planten klar til at gå i blomst, alle umodne led er fjernet – lagde du mærke til hvor lang tid det tager?

003

Det var så det, der blev pillet af.

Nu bliver den stående i drivhuset, natlængden passer, temperaturen omkring 10-15 grader hjælper med til at danne blomster, men går nattemperaturen under 10 grader vil jeg tage den ind i mørkt værelse. Husk, ikke noget med at bruge en lommelygte om aftenen, så er det hele ødelagt.

Når du køber Novemberkaktus skal du se efter:

Har du ikke en Novemberkaktus kan du købe en billig i supermarkedet, den har ikke så mange blomster, men året efter kan du selv gøre det betydeligt bedre. Læg mærke til, at de umodne topled ikke er pillet af.

Vil du have en ordentlig kvalitet skal du finde en fra gartneriet PKM, min gamle arbejdsplads. Den koster lidt mere, for kvaliteten er i top. Læg mærke til, at de umodne led er pillet af, og der generelt er betydeligt flere blomsterknopper pr. led. Efter afblomstring kommer der et andet hold blomster 2 uger senere, ikke så mange, men værd at tage med.
De er svære at finde, for kvaliteten er så god, at de fleste eksporteres, men du kan læse mere om dem her  http://www.pkm.dk/

2 kommentarer til “Novemberkaktus, Julekaktus, Schlumbergera – hvordan får jeg den i blomst?”

 1. Min novemberkaktus har blomstret med mange blomster.
  Mit problem er, at der er mange knopper tilbage, som falder af.
  Og hvorfor gør de så lige det?
  Min svigerinde har nok 30 jule- og novemberkaktus, hvoraf de fleste stammer fra hendes afdøde mor.
  Min svigerinde sætter dem alle ud på en reol i skygge om sommeren og de står hver især på en dyb tallerken og får faktisk meget vand. Min svigerinde synes de skal have meget vand og når jeg har passet dem en gang om ugen under hendes sommerferie, har de, især i år, stået med regnvand i tallerkenen og se de er ofte blevet rødlige i de grønne led.
  Hendes blomstrer fint, og det forstår jeg ikke ud fra din beskrivelse af minimum af vand contra hendes står i vand.
  Foruden mit problem med, at knopperne falder af, vil jeg også gerne vide, om man kan øge chancen for endnu en blomstring, så vi også har kaktus til jul?
  Og kan de også gro i orkidéjord, når de i naturen gror i træer?

  1. Hej Synnøve
   Jeg havde nær slettet din kommentar uden at læse den, for netop denne side om kaktus er der nogen, der prøver at hacke 4-5 gange i døgnet.
   Novemberkaktus skal ikke have meget vand, men de er hårdføre, og hvis man konstant har vand i underskåles trives deres rødder i det tynde lag mellem vandmættet jord og den mere tørre del i den øverste del af potten. Røde blade er et tegn på, at noget er galt, som regel for meget sol.
   Som du skriver dannes der 2 hold blomster, og andet hold knopper kan falde af hvis planten simpelthen har dannet for mange knopper – du lader til at have erfaringer med dem, så det er ikke manglende vand.
   Jeg vil tro, at de vil trives i orkidejord, de vokser jo samme sted.
   Held og lykke med dem.
   Hilsen, Bent

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *